När man ska bygga ett nytt hus finns det många olika beslut man behöver ta. Man behöver designa huset och bestämma allt ifrån färg på huset, hur många våningar och rum det ska ha, samt vilken form på taket och hur många fönster huset ska ha. Ett viktigt beslut som många inte lägger så mycket vikt vid är vilken husgrund man ska ha. Precis som namnet avslöjar lägger denna grunden för resten av huset och spelar därför en minst sagt vital roll. De tre vanligaste typerna av husgrund i Sverige är krypgrund, platta på mark och källare. Den här texten tittar närmre på krypgrunden, när den är ett passande val, vad den har för för- och nackdelar samt hur den jämför sig med platta på mark.
Vad är en krypgrund?
Krypgrunden är den typ av husgrund i Sverige som har flest år på nacken, och den är fortfarande väldigt vanlig. Krypgrunden utgör en upphöjd form av husgrund som lyfter upp huset cirka 0,5 till 1,5 meter. Golvet ovanpå en krypgrund brukar vara relativt varmt eftersom det inte har direktkontakt med någon kall och hård betong. Krypgrunden är ett bra val om man vill ha lätt åtkomst till husets rör- och VVS-system. Den är också bra i områden som ofta råkar ut för översvämningar eller jordbävningar.
Namnet på den här husgrunden kommer ifrån att det finns precis med utrymme under golvet för att kunna krypa runt där. Det är inte tillräckligt stort för att räknas som en källare där man kan stå upp, men heller inte helt förslutet som vid en platta på mark. Krypgrunden är en typ av husgrund som använder sig av bärande bjälklag. Den är ett populärt val även när det kommer till färdigbyggda hus som kallas för modulhus. Dessa hus konstrueras först i en fabrik och när huset är färdigt och krypgrunden är på plats där huset ska stå så transporteras huset dit. Väl på plats placeras sedan det färdiga modulhuset ovanpå krypgrundens balkar. Krypgrunden är i regel väldigt bra på att isolera men har länge haft problem med fukt. Numera finns det dock diverse lösningar för att undvika en fuktig krypgrund och mögel.
När är krypgrunden det rätta valet?
När man designar sitt nya hus och är på väg att välja husgrund kan man inte enbart basera sitt val på sina personliga preferenser och det man tycker är snyggast. Det kan ofta vara en ganska bra fingervisning att titta på vilken husgrund som är vanligast i det område där huset ska byggas. Den husgrund som är vanligast är sannolikt den som är mest lämpad. Ibland gör det ingen skillnad vilken husgrund man väljer men det finns ett par förutsättningar och faktorer som kan göra krypgrunden särskilt passande:
- Krypgrunden är som sagt ofta ett självklart val när man bygger modulhus. Det gäller framför allt när modulhusets botten består av bjälklag, vilket kan placeras direkt på krypgrunden egna balkar.
- Krypgrunden kan vara ett bra val när man ska bygga ett hus som är svåråtkomligt för exempelvis fordon som transporterar betong. För att anlägga en krypgrund behöver man nämligen inte skapa en betongplatta.
Om man bor på en geografisk plats som är väldigt kall en stor del av året är krypgrunden oftast inte det bästa alternativet, men det finns sätt att komma runt det. Då kan man till exempel isolera krypgrunden ytterligare genom att installera kantelement. Kantelementen erbjuder ytterligare skydd till husgrunden. Om man gör det blir husgrunden mer stabil, kompakt och bärstark och hjälper en att undvika fukt vilket som sagt är ett av de vanligaste problemen när det kommer till krypgrund som husgrund.
För- och nackdelar med en krypgrund som husgrund
En del av för- och nackdelarna med en krypgrund har redan beskrivits lite grann, men dessa är viktiga att kontrollera så att man inte tar ett förhastat beslut och bygger en husgrund som inte alls lämpar sig för platsen eller ändamålet i fråga.
Fördelar med krypgrund
En krypgrund har flera fördelar. Vad som anses vara en fördel av någon kan dock vara mindre viktig för andra. Det beror helt enkelt på vilka behov man har och vad man är villig att betala för.
Tillgänglighet och enkel åtkomst
En av de största fördelarna med en krypgrund är att den är byggd på ett sätt som gör det relativt enkelt att komma åt sånt som rör, VVS-system, gasledningar och ventilation. Om man har problem med någon av dessa delar av ens hem kan man ringa en rörmokare, elektriker eller hantverkare som kan komma hem till en och krypa in i krypgrunden för att göra de nödvändiga lagningarna. Man behöver inte bryta upp golvet.
Extra utrymme
Eftersom krypgrunden skapar tillräckligt med utrymme under huset för någon att krypa runt i så innebär det också att det finns utrymme som man kan använda till exempelvis förvaring. För att det ska vara aktuellt är det dock viktigt att man löser eventuella problem med fukt först så att ens prylar som förvaras inte skadas eller förstörs.
Kostnaderna
En krypgrund är i regel dyrare att anlägga än vad en enkel platta på mark är men betydligt billigare än en komplett källare. Visserligen skapar en källare ytterligare boyta för hemmets ägare som går att använda till en mängd olika saker och till och med boende, men om man inte behöver mer boyta kan det räcka gott och väl med en krypgrund och dessutom spar man in på utgifterna.
Mångsidighet
De flesta som bygger en krypgrund gör dock det på grund av att det av olika skäl inte är möjligt för dem att anlägga en komplett källare. Det kan till exempel bero på att man ska bygga sitt hus precis vid en strandkant eller där marken är väldigt sluttad. Då erbjuder kryputrymmet fler möjligheter eftersom det går att bygga den i fler miljöer.
Nackdelar med krypgrund
En del av dessa nackdelar är värre än andra, och vissa av dem gäller dessutom för andra typer av husgrunder med. Det viktigaste är att man har koll på vilka nackdelarna och riskerna med en krypgrund är, så att man kan vidta förebyggande åtgärder i tid för att undvika att dessa problem ens kan uppstå.
Fukt
Fukt har som sagt länge varit ett problem när det kommer till krypgrunder. Varma och fuktiga klimat är därför inte den bästa miljön för en krypgrund, utan då kan det vara värt att överväga en annan typ av husgrund. En hög fuktighet kan utgöra ett hot mot husets träkomponenter, och i värsta fall leda till att de ruttnar.
Svamp och mögel
Om man har någon form av problem med vatten och fukt och dessutom i kombination med dålig ventilation kan det resultera i mögel, som i längden förstör husgrundens bjälkar. Det kan dessutom leda till hälsoproblem för dem som bor i byggnaden, eftersom man ständigt går på ett golv som har mycket mögel undertill.
Om ett fuktproblem inte blir adresserat är kryputrymmet det perfekta stället för mikroorganismer som mögel och svamp att växa. Skulle luften från krypgrunden därtill cirkulera runt i hela hemmet kan de skadliga mikroorganismerna och bakterierna också spridas. Detta kan vara hemskt särskilt för de personer i hushållet som redan har andningsproblem eller allergier.
Problem med skadedjur
Krypgrunder som inte är förseglade på ett lämpligt sätt är mottagliga för intrång av skadedjur. Gnagare och små djur kan lockas av värmen och fukten som eventuellt finns där. Skadedjur i krypgrunden kan orsaka problem med luftkvaliteten på grund av deras päls, men deras spillning är också en hälsofråga. Tillsammans med små djur kan insekter som termiter orsaka skador på strukturen, VVS-systemet och ledningar.
Dålig isolering
Krypgrunder som inte har förseglats ordentligt eller isolerade tillräckligt väl kommer att bli en börda på husets värme- och kylsystem. När utomhusluften är varmare eller kallare än inomhusluften kommer luftkonditioneringen behöva jobba hårdare och använda mer energi för att bibehålla en jämn temperatur. Det kan leda till högre elkostnader och ett större klimatavtryck.
Skillnader mellan krypgrund och platta på mark
Oavsett arkitekturen och designen på resten av huset brukar man säga att ett hus bara är så pass bra som dess husgrund som bär upp hela strukturen. Av de tre vanligaste husgrunderna (krypgrund, platta på mark och källargrund) är krypgrunden och platta på mark de två typer som numera är vanligast i nya hus och byggnader. En platta på mark är precis vad namnet säger, det vill säga en platta på marken som är tillverkad av betong och metallstänger. Medan båda två typer av husgrunder används i stor utsträckning är de som sagt bäst lämpade för olika, specifika situationer och förhållanden. Här följer beskrivningar av de största och viktigaste skillnaderna mellan en krypgrund och en platta på mark, så att man kan ta det bästa beslutet när det är dags att välja husgrund.
Krypgrunden är bättre lämpad för sluttande partier
De flesta plattor på mark är begränsade till platta eller i alla fall nästan helt platta tomter där en väldigt liten utgrävning krävs för att anlägga husgrunden. Om en tomt är väldigt sluttande skulle det kräva allt för mycket utgrävning för att göra marken platt. Krypgrunden är då ett bättre val eftersom man bara behöver gräva för väggarnas skull och inte för själva grunden.
Krypgrunden passar bättre i kallare väder
När marken fryser på grund av dess vatteninnehåll kan den expandera, vilket sätter press på husgrunden och kan leda till att den till exempel spricker. För att vilken husgrund som helst ska vara tillräckligt stabil måste den grävas djupare än vad platsens frostnivå är. Frostnivån utgörs av det djup som marken fryser ner till i en given region. Eftersom att en platta på mark inte grävs ner lika djupt som en krypgrund passar krypgrunden bättre på platser som är kallare där frosten nåt djupare ner i marken.
Krypgrunden passar bättre för torra klimat
Väldigt mycket regn kan leda till ett kryputrymme med en fuktig miljö vilket som sagt leder till mögeltillväxt och som ökar risken för trärota i bjälkar och undergolv. En platta på mark är ogenomtränglig för fukt eftersom den är konstruerad av kompakt betong. Vid anläggningen av en platta på mark brukar man dessutom placera en slags barriär för fukt och ånga under plattan för att förhindra att betongen absorberar jordens fukt och själv blir fuktig. Detta är viktigt eftersom att medan betongen själv inte kan skadas av fukt så kan den absorbera och överföra fukten genom plattan och påverka golvet ovanför. Barriärer gör plattor till ett bättre alternativ i fuktiga klimat där marken ofta är mättad.
Platta på mark är billigare att bygga
Medan den slutliga kostnaden för en husgrund beror på storleken och komplexiteten av husets planlösning och den genomsnittliga kostnaden för byggandet i ett specifikt område så kostar en krypgrund vanligtvis mer än en platta på mark att anlägga. Det tillkommer högre kostnader för utgrävningen för krypgrundens väggar. Det kan dock vara dyrare att utföra reparationer om man har en platta på mark istället för en krypgrund, eftersom man då måste gräva sig ner till alla ledningar och rör.
Krypgrunder kräver mer underhåll
Om man anlägger båda dessa typer av husgrunder bör de hålla i minst 50 år men ofta längre. En krypgrund tenderar dock att kräva mer underhåll för att förhindra mögel och skadedjursangrepp. Krypgrunder brukar också behöva fler strukturella reparationer. Plattor på mark är fasta och tjocka, vilket gör plattor starkare än krypgrunden. Eftersom plattorna dessutom vanligtvis inte byggs i regioner där marken fryser behöver husägarna i dessa hem inte oroa sig när det gäller markrörelse. Husägare med plattor på mark bör dock inte plantera stora träd med invasiva rotsystem mindre än 50 meter från byggnaden. Stora rötter kan annars växa in under plattan och skapa sprickor.
Även om det är ganska sällsynt kan ett rör gå sönder och läcka under en husgrund gjord av en platta på mark. En del av plattan kan då behöva avlägsnas för att fixa läckan.
Krypgrunder använder mer energi
Krypgrunder måste ventileras ordentligt för att minska mängden fukt, men den ventilationen tillåter också att luft blåser under huset. Kalla temperaturer i ett kryputrymme kan sprida sig upp till husets boyta vilket innebär att man måste spendera mer pengar och energi på att bibehålla en bekväm temperatur i sitt hus om det har en krypgrund. För att tackla detta problemet måste man oftast installera isolering på de inre grundväggarna och även mellan golvbalkarna. Även om detta minskar överföringen av kall luft så eliminerar det inte problemet helt.
Krypgrunden erbjuder fler alternativ för ombyggnad
Det är ganska svårt att förändra planritningen för ett hus som har en platta på mark som husgrund. I ett sådant hus är rören ofta inbäddade i betongen vilket innebär att man skulle behöva bryta upp betongplattan för att göra några ändringar. Det kan påverka hela husgrunden negativt. I ett hus med en krypgrund kan man flytta på både kök och badrum lite som man vill.
Borde man köpa ett hus med en krypgrund?
Om man inte ska bygga ett nytt hus utan letar efter ett färdigbyggt hus att köpa och man inte kan så mycket om husgrunder kan man undra om det i slutändan är en bra idé att köpa ett hus med en krypgrund. Krypgrunder är som sagt väldigt vanliga och det är de såklart på grund av att de i specifika områden och platser innebär en rad olika fördelar. Innan man köper ett hus med en krypgrund bör man dock alltid se till så att huset har inspekterats grundligt av en expert på krypgrunder. Det gör man för att kontrollera att det inte finns några problem med ruttna material, fukt och mögel samt skadedjur och att krypgrunden generellt sett är i gott skick. Tillsammans med rätt ventilation bör man se till att det inte finns några hål i marken, vilket kan tillåta gnagare och små djur att komma in i krypgrunden och huset. Alla ventiler bör ha insektsskydd på sig för att förhindra bin och andra insekter från att komma in under huset.
Man ska komma ihåg att en krypgrund med dess extra utrymme gör det mycket lättare att komma åt de olika rören och systemen i hemmet om något skulle gå fel. Man måste bara se till att det finns rätt ventilation för att förhindra överdriven luftfuktighet, vilket kan vara problematisk för husets struktur och för de boende i huset.
Slutsats
En krypgrund är en av Sveriges tre vanligaste husgrunder. Det är en form av husgrund som är nedgrävd i marken och som höjer upp ett hus från marken med upp till 1,5 meter. Under golvet formar krypgrunden ett utrymme som är tillräckligt stort för att användas till förvaring, men inte för att bo i. Precis som namnet antyder är det här utrymmet istället tillräckligt stort för att en vuxen person ska kunna krypa omkring där inne. Krypgrunden kostar mer att anlägga en vad en enkel platta på mark gör, men mindre än vad en källare gör. Om man inte är noggrann med sin ventilering och isolering kan man få stora problem med mögel i sin krypgrund.