Från ett strukturellt perspektiv kan det verka som att alla källare är skapade likadana, men i själva verket har varje källare sina egna för- och nackdelar. Oavsett om man äger ett hem med en existerande källare, man är på jakt efter ett nytt hus där det finns en färdig källare eller man planerar att bygga ett nytt hem som inkluderar en källare är det viktigt att ha koll på sambandet mellan en källargrund och problem relaterade till husgrunder. En källare är nämligen en husgrund, och därtill en av Sveriges tre vanligaste husgrunder idag. Den här texten tittar närmre på källaren, dess fördelar- och nackdelar som husgrund, olika typer av källarkonstruktioner samt jämför källaren med andra typer av husgrunder.
Vad är en källare?
En källare är en populär husgrund på grund av att den skapar mer funktionalitet och utrymme i ett hem. Källaren kan användas till olika saker, så som förvaringsutrymme, badrum och tvättstuga, vardagsrum, lekrum och om man gör källaren helt färdig så att säga kan man också använda den som boyta för exempelvis ett sovrum. Det är också vanligt att man placerar husets värmepanna och liknande saker i källaren, för att spara plats uppe på de andra våningarna. Såna grejer kan dessutom låta ganska mycket och är inte så snygga, varför det är en bra lösning att placera dem i källaren där de varken syns eller hörs särskilt mycket.
Att bygga sin källare på ett sätt som gör det möjligt att bo där innebär att man skapar nya kvadratmeter boyta som är betydligt billigare än husets vanliga kvadratmeter. Beroende på hur tomten ser ut, till exempel hur sluttande den är, kan det vara möjligt att sätta in fönster samt en entrédörr i sin källare. Då har man direkt tillgång till sin källare och kan dessutom njuta av naturligt dagsljus där inne. Det viktigaste om man vill kunna bo i sin källare mer permanent är att man ser till att källaren har en tillräckligt hög luftkvalitet och att källarens väggar inte läcker ut radongas. Radongas är nämligen en farlig gas som i värsta fall kan leda till cancer hos människor.
Källaren som husgrund kan sägas vara en slags kombination mellan de två andra vanliga typerna av husgrund, nämligen platta på mark och krypgrund. Golvet i en källare utgörs vanligtvis av en platta på mark och resten av strukturen påminner mycket om en krypgrund. För att en husgrund ska få lov att kallas för källare måste utrymmet vara så pass högt i tak att en vuxen människa kan stå upprätt där inne. Det är den största skillnaden mellan en källargrund och en krypgrund.
Källaren brukar vara den dyraste av de tre vanligaste husgrunderna att bygga. Att bygga en källare kräver nämligen mera arbete och arbetskraft för att gräva ut platsen där källargrunden ska anläggas. Det krävs arbete för att hälla ut betongen för plattan och eller väggarna, eller sätta upp blocken om man istället använder sig av det. En källare kräver därtill mer material än de andra husgrunderna och tar helt längre tid att bygga färdigt. En av anledningarna till att det tar lång tid att bygga en källare är all den extratid som passerar när man behöver vänta på att betongen ska sätta sig. För en genomsnittlig källare tar det i regel två till tre dagar att hälla betongen och upp till en vecka för betongen att sedan sätta sig.
För- och nackdelar med en källare
En källare kan som sagt fylla en mängd olika funktioner och byggas på grund av olika syften och behov. För de hem som har en begränsad tomtyta och som inte har plats nog för att göra en utbyggnad kan en källare erbjuda en lösning för att ”bygga neråt”. På så sätt gör källaren det möjligt att verkligen maximera sin potentiella boyta. Om man tänker efter kan en källare faktiskt erbjuda obegränsat med möjligheter, allt ifrån de traditionella funktionerna som nämndes innan som vardagsrum, tvättstuga och sovrum till mer spännande saker som hemmabio, gym, hemmakontor och spelrum.
Skulle det senare visa sig att man inte kommer vilja bo kvar i huset för all framtid är det mycket troligt att källaren drar upp priset på huset om man bestämmer sig för att sälja det. Undersökningar som mäklare har gjort visade att färdiga källare rankar precis under renoverade kök och bad när det kommer till avkastningen på de investeringar man gjort i sin bostad innan man säljer den. Om ens källare för det mesta står tom och oanvänd, förutom att man till exempel sköter tvätten där nere, så är källaren dock mer av ett slöseri av kvadratmeter. Man ska också alltid vara vaksam på vattenskador och fukt i sin källare, speciellt efter flera dagar av kraftigt ösregn.
Sammanfattning av fördelar med en källare
- Ytterligare kvadratmeter kan göras tillgängliga till en mycket lägre kostnad per kvadratmeter
- En färdig källare skapar en energieffektiv boyta för mindre hem, som håller sig varm under vintern och kall under sommaren
- Källaren erbjuder en mängd olika alternativ för hur den ska användas (se ovan), inklusive förvaring
- Om man väljer att bo i sin källare innebär det ofta en ökad avskildhet från resten av huset
- Ökat värde på huset när man säljer det
- Källare erbjuder skydd för både de boende och huset själv vid tornados, orkaner och andra kraftiga oväder och naturkatastrofer
- Man kommer lätt till för att utföra reparationer i sin källare och dessutom brukar det inte vara så dyrt.
Sammanfattning av nackdelar
- En källare är dyrare att bygga än många andra typer av husgrunder
- Det finns en risk för problem med läckande radongas. Det kan dock undvikas genom att använda sig av olika radonresistenta metoder
- Det finns en viss risk för översvämning inne i källaren om man inte har en pump
- Om det inte går att sätta upp fönster och en eventuell ytterdörr kan det innebära en brist på naturligt solljus
Vad är en husgrund?
Källaren är som sagt en slags husgrund, nämligen en källargrund. Alla hus är byggda på någon typ av husgrund men alla hus är inte byggda på samma typ. Vilken typ av husgrund ett visst hus har beror på flera faktorer, så som hur huset i fråga är designat och ritat, den geografiska platsen och dess klimat och väder, jord- och fuktförhållanden och såklart också hur stor ens budget är. Nästan alla hus i Sverige har dock en av de tre husgrunderna källare, platta på mark eller krypgrund. Variationer av dessa samt andra typer av husgrunder är också möjligt.
Typen på husgrund som bär upp ett hus kan ha stora effekter på byggnadens hållbarhet och slitstyrka samt ens egen bekvämlighet. Oavsett om man planerar att bygga sitt eget hem eller man bara vill lära sig lite mer om det huset man bor i just nu så är det en bra början att ta reda på lite mer om husgrunder och dess design.
Vilken typ av husgrund som är rätt beror till stor del på tomtens egenskaper, så som jordtyp, grundvattennivån och hur sluttande platsen är. Därtill har varje typ av husgrund, precis som källaren, sina egna unika för- och nackdelar när det kommer till sånt som prisvärdhet, underhåll, komfort och andra faktorer. Här följer beskrivningar av faktorer man bör beakta när det gäller val och anläggning av husgrund.
Husgrunden måste vara stark nog
Till att börja med måste en husgrund kunna bära upp vikten av hela det hus eller byggnad som man planerar att bygga eller sätta ovanpå grunden. Beroende på vilken typ av hem man ska bygga och storleken och vikten på konstruktionen som husgrunden kommer behöva bära upp så måste husgrunden vara tillräckligt stark för att stödja hemmet. Annars kommer man definitivt ha problem och inte bara med husgrunden utan med hela husets struktur.
Den som har ritat huset kommer förhoppningsvis ha tagit hänsyn till alla dessa överväganden när de utformade designen av huset. Om man väljer en annan husgrund än den som arkitekten menar är mest lämplig ska arkitekten göra en ny utredning för att se om den nya husgrunden kan göra jobbet och bära upp den önskade husstrukturen.
Kontrollera platsen för husgrunden
En husgrund måste placeras på eller i jord som är fast och ostörd för att undvika att husgrunden inte får det stöd den behöver, vilket kan resultera i att strukturen förstörs. En certifierad entreprenör bör kunna kontrollera och säkerställa att samtliga förhållanden och omständigheter är precis rätt innan de börjar gräva och och anlägga husgrunden.
Fukt?
En annan viktig faktor att komma ihåg när man bestämmer vilken den bästa husgrunden är för ens hus är att vara säker på att husgrunden kommer förbli torr. Kommer grundvatten kunna nå upp till eller in till ens husgrund? En fuktig husgrund är inte en bra situation att vara i. Om det finns en risk för detta bör man kolla upp och vidta alla nödvändiga åtgärder för att förhindra fukt från att ta sig in i sin husgrund. Att installera stuprör på huset kan vara ett sätt för att omdirigera fukt från taket så att den inte tar sig ner till husgrunden. Att inkorporera material som dränerar vatten och fukt bort från husgrunden, som grus och sand, kan hjälpa till att skydda husgrunden från fukt. Om man vill ta det ett steg längre kan man överväga att installera fler skydd mot fukt och i så fall kontakta sin entreprenör för att få hjälp med detta.
När man ska bygga nytt hus
Processen med att bygga ett nytt hus börjar ofta långt innan man häller ut betong och börjar anlägga husgrunden. Själva byggnaden är mest effektiv om man först utvecklar en bra byggplan och anställer pålitliga och kompetenta entreprenörer. För att undvika kostsamma misstag under husbygget kan man använda sig av följande tips för att förbereda sig så gott det går.
Planera budgeten noggrant
Man bör sätta igång med ett fundera på en budget i samma ögonblick som man börjar fundera på att bygga ett nytt hus. Det är värt att utveckla en realistisk idé av hur mycket man har råd med att spendera och hur mycket det kommer kosta att bygga det nya drömhemmet. Att skapa en budget handlar i praktiken om att balansera sina drömmar och önskemål med en realistisk bedömning av vad man har råd till.
Sannolikheten att man behöver ta ett lån för att kunna betala för till exempel köpet av tomten, material eller själva bygget är stor. Det är inte så många som sitter på en sådan förmögenhet. Ofta kan man redan i ett tidigt skede ta reda på hur mycket bankerna är villiga att låna ut till en, baserat på ens inkomst och andra ekonomiska faktorer. Att ta reda på hur mycket allting kommer kosta är ofta en något mer invecklad process. Det är svårt att veta hur mycket tomten kommer kosta om man inte hittat den än, vad arkitekten kommer kosta, vad entreprenörerna kommer ta betalt, hur mycket material man kommer behöva med mera. Det är komplicerat och tidskrävande, vilket är anledningen till att man helst borde börja med budgeten flera månader innan själva byggandet börjar. Några tips för att ta fram en budget är:
- Man ska vara försiktig med banker som vill låna en mer pengar än vad man faktiskt har råd med. Det var en av orsakerna till den stora finanskrisen 2008. Det finns ingen anledning till att bygga ett hus som kostar lika mycket som den maximala lånesumma som banken godkänner, utan en mycket bättre idé är att hålla sig så långt under den man kan. Det kan vara en bra idé att ta hjälp av en oberoende finansiell rådgivare.
- Man bör alltid planera för överskridanden av budgeten, eftersom en klar majoritet av alla byggen i slutändan kostar mer än vad man från började hade planerat för. Det kan till exempel bero på att kostnaderna för olika byggmaterial förändras eller för att man vill göra ändringar av designen på huset.
- Det är smart att ta emot offerter från flera olika byggentreprenören. För ett privat husbygge brukar det mesta av ens budget gå till en huvudentreprenör, som sedan anställer underentreprenörer och andra anställda. Det är viktigt att hitta någon som man har råd med men som samtidigt håller en tillräckligt hög kvalitet.
- Även fast en huvudentreprenör ofta väljer ut vilka material och maskiner som ska användas så kan det vara värt att vara med och jämföra olika material och priser. Det är viktigt att entreprenören lyssnar på ens önskemål, men samtidigt tar hänsyn till prisvärdhet och kvalitet.
Välj en tomt att köpa
Om man ännu inte har köpt en tomt där det nya huset ska byggas kan man be olika fastighetsmäklare om genomsnittliga priser i de områden man är intresserad av att bo i. Då kan man få en ungefärlig uppfattning om vad det kostar. Land- och tomtpriser kan variera kraftigt men man bör räkna med att ungefär 20-25% av den totala kostnaden för ens nya hem kommer gå till att betala för marken där huset ska byggas. Oavsett i vilken typ av område man planerar att bygga sitt nya hus kommer man behöva välja den specifika biten land innan man kan börja göra ritningar för husgrunden. Man behöver till exempel ta reda på vad det finns för jordtyp, hur dräneringsförhållandena i marken ser ut och ta reda på om det finns några byggkoder i området.
Sätt ihop ett bra byggteam
När man har en budget, en bit mark och en idé kan man börja sitt ihop sitt team av experter för att designa och sedan bygga huset. Viktiga aktörer att inkludera är till exempel en byggmästare, en landmätare och en arkitekt, om det behövs. Beroende på vilken entreprenadform och upphandlingsform man väljer för sitt bygge behöver man anställa olika många entreprenörer. Man måste bestämma sig för hur involverad och aktiv man vill vara i byggprocessen samt hur mycket ansvar man själv vill ta eller överlämna till sina entreprenörer. Om man har en del kunskap och vet precis vad man vill ha kan det vara en rolig utmaning att agera generalentreprenör för det egna husbygget. Det kräver mycket tid och engagemang, men kan löna sig kostnadsmässigt och dessutom känns det ofta häftigare att bo i ett hus man byggt själv.
Slutsats
En källargrund är en arkitektonisk struktur som i princip säkrar ett hus eller annan byggnad i marken, ungefär en våning under marknivån. Nästan alla typer av husgrunder grävs ner i marken till en viss utsträckning, men det som särskiljer en källargrund från andra husgrunder mer specifikt är att en källargrund kan fungera som ett vanligt rum eller utrymme under resten av husets struktur. Hem som har källare är nästan alltid byggda på den här typen av källargrund. Det kan vara möjligt att lägga till en källare senare, efter att den ursprungliga husgrunden har anlagts och strukturen är klar, men inte alltid. Förutom extra boyta och ett utökat förvaringsutrymme erbjuder källaren även skydd mot översvämning och ökad isolering och klimatkontroll. I vilken utsträckning dessa fördelar stämmer i praktiken beror ofta på konstruktionens kvalitet. Problem med en källargrund kan leda till stora strukturella problem för hela byggnaden, och kan också göra att fukt och mögel att lyckas tränga sig in.